Школа у Врачеву

Vracevo-I

Врачево је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији.

Налази се северозападно од Лепосавића и западно од Лешка.

Од Лепосавића је удаљено 17km, а од Лешка 8km.

Село је разбијеног типа, на североисточним огранцима Рогозне.

По међусобном положају и удаљености село се дели на засеоке : Риково, Завада, Врба, Долац, Живодере и Манасе.

Површина катастарске општине Врачево где је атар насеља износи 1.427 ha. Село Врачево, осим пољопривредне функције врши и административно-управну функцију преко месне канцеларије и месне заједнице, школску – осморазредна основна школа при којој је школске 1968/69 изграђен базен за пливање димензија 12,5x 5 метара.

Vracevo-II

Село има и здравствену амбуланту.Средња надморска висина села је 569 метара.

Село је добило назив по манастиру Врачеви посвећеном православним свецима и лекарима Козми и Дамјану. Црква је подигнута1316. године и спомиње се као Ђурђева црква у Ибру.

Као манастир Врачи записана је у Сопоћанском споменику крајем 14. века. Црква се налази у засеоку Долац.

 

Vracevo-IV

Манастир је већ после косовске битке био потпуно спаљен и уништен.Црква је обновљена у другој половини 16. века, али је у наредним столећима делила судбину народа овога краја.  Била је више пута рушена, паљена и пљачкана.

Поново је саграђена 1860. год., а 1863. год., при цркви је формирана прва српска световна школа са кухињом у овим крајевима, док је најстарија школа била манастирска, формирана у току Првог српског устанка, 1808. год, да би 1869. године прерасла у световну. Последњи пут црква и школа су пљачкане и паљене 1912. год., за време Балканског рата.

Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860. год., о чему сведочи и запис у плиткој лунети изнад јужног портала.

Vracevo-IIIЦрква је једнобродна грађевина, триконхалне основе са кубетом, споља и изнутра полукружном апсидом, наосом и припратом.

Изведена је у комбинацији сиге, облутака и неправилно распоређеног камена. Унутрашњи простор није живописан, са изузетом представе Христа Пантократора у своду припрате.

Иконостас је осликала група мајстора из Крушева и Битоља, 1899. год. Законом је застићена као споменик културе и њена санација је извршена 2002. године.

Последњих деценија црква у Врачеву је била искључиво парохијског карактера. Од 2007 године завршени су радови на манастирском конаку средствима Владе Србије, обновљен је манастирски начина живота и поновно успостављен манастир Светих Козме и Дамјана.

Осморазредну школу у Врачеву школске 2013/2014 године, похађа укупно 26 ученика.