Остраће

Ostrace1Остраће је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији, које припада месној заједници Лешак, а налази се 12 km северно од Лепосавића, са десне стране реке Ибра и простире се на већем простору.

Средња надморска висина села је 767 метара, а по неким претпоставкама, на овом простору се налазио средњовековни рудник Остраћа.

Површина катастарске општине Остраће, која обухвата атар насеља, износи 1.361 ha и ограничавају га атари села Доње Исево,ГувништеЦрнатовоВитановиће и Лешак.

Ostrace2

По положају и међусобној удаљености кућа, село се дели на крајеве, Горње и Доње Остраће и засеоке Жигоље, Парлин Поток, Куреље, Симичиште и Врујци.

Могуће је да назив села потиче од речи остран (прилог : устрану), што одговара географском положају села. Међутим, у корену назива села је реч ост, што значи узвик за подстицање волова при раду, па је можда због тога и село добило назив. По постанку село спада у старија насеља.Ostrace3Ostrace3

Ostrace3

Ostrace3У селу се дуж Остраћке реке налази равна ливада названа Велика Ливада, по којој се виде остаци старих средњовековних грађевина и рушевина гробаљске цркве која је законом заштићена. У засеоку Жигоље налази се стара црква названа Борјаница, у коју се улази низ неколико степеница, а у Симичишту остаци отоманске карауле.

Село је асфалтним путем повезано са насељем Лешак. У непосредној близини атара села налази се рудник оловно – цинкане руде „Копаоник“ у Белом БрдуМакадамским путем Лешак – Бело Брдо, који пролази кроз село, Остраће је повезано са овим рудником у којем је некада радио знатан број радника из села. У селу становништво се претежно бави пољопривредом, и у мањој мери сточарством.

Ostrace3

У селу постоји основна четворогодишња школа. У школској 2013/2014 години школа има 5 ученика првог,другог и четвртог разреда. Са њима је и наставник разредне наставе Павловић Весна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *