Географски положај Лешка и околине

 

 1Општина Лепосавић је најсевернија општина јужне српске покрајине Косово и Метохија.

Површина јој је 750 километара квадратних, и налази се у долини реке Ибра. Ограничена је са истокападинама Копаоника, са запада падинама Рогозне, и обухвата 72 села са укупно око 18.500становника. Општина Лепосавић садржи три насеља : Лепосавић, Лешак и Сочаницу.

 

Лешак је градско насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији. Површина катастарске општине Лешак где је атар насеља износи 1.331 ha. Седиште је месне заједнице Лешак. Први писани помен о Лешку је из 1395. године, када је српска кнегиња Милица, жена кнеза Лазара, приложила ово село светогорском манастиру Светог Пантелејмона. Налази се на десној страни реке Ибар, 10 km северно од Лепосавића, на надморској висини од 455 метара.

Насеље има повољан саобраћајно-географски положај, јер се налази на Ибарској магистрали и железничкој прузи БеоградКраљевоСкопље. У ближој околини села је старо српско гробље и остаци цркве „Борјани“ која је законом заштићена као историјски споменик.2

Назив насеља вероватно потиче од имена биљке леска (лешник – листопадни густ грм чији се изданци употребљавају у плетарству, дрво у столарству и резбарству, а плодови у исхрани). У Лешку, варошици индустријског типа, подигнуте су стамбене зграде са зеленим површинама око њих и асфалтним стазама. На темељима старе цркве, саграђене 1925. године, после земљотреса 1980. године, у Лешку је сазидана нова црква посвећена Успењу Богородице.

У време када је Лешак центар истоимене општине, од 1955. до 1959. године, почео је да поприма улогу административно-управног, здравственог, привредног, трговинског, културно-просветног и школског центра.

4

Наша школа некад….

5

…и сад

У Лешку постоји фабрика делова, компоненти и машина” Лола” у саставу Холдинг компаније “Иво Лола Рибар”. У насељу има 23 трговинска радње са мешовитом робом, а постоји и 12 занатских радњи.

У Лешку постоји Месна канцеларија, биоскоп, библиотека, основна осморазредна школа, привремено измештена средња Пољопривредна школа и Пољопривредни факултет из Приштине. Постоји и здравствена станица и две апотеке, ветеринарска станица, дечји вртић и пошта са 1124 телефонска прикључка.